Neulominen on luovaa työtä. Vaikka neuloisit täsmälleen ohjeen mukaan, värejä myöten, neulominen on silti luovaa. Oma käsiala tekee työstä ainutlaatuisen. Jos vaihdat värejä tai lankalaatua, tuloksesta tulee astetta yllätyksellisempi. Puhumattakaan, jos kehität mallin kokonaan itse.  Tai teet kokonaan uudenlaisia asioita – taidetta suorastaan.  Luovuus tulee tekemällä. Luovuudelle ei ole rajoja.

Jos neulot vaatteita, pystyt säästämään reilusti, vaikka langat maksavatkin. Tietenkin saat neuleen ketjuliikkeestä jopa kympillä, mutta silloin tiedät kyllä, mikä materiaalin ja viimeistelyn laatu on. Lisäksi itse tehden saat juuri itsellesi tai läheisellesi sopivia neuleita. Ja mistäpä vauvoille olisi saatavilla lämpimiä villaneuleita, ellei joku niitä heille neuloisi. Jokaiselle vauvalle pitäisi olla villavaatekerta odottamassa.

Neulominen on hauskaa. Monelle neulominen on siirtymäriitti tilanteesta toiseen, vaikka työmatkalla. Toiset lukevat, toiset keskittyvät puhelimeensa, mutta on meitäkin, jotka pidämme reissuneuletta mukanamme. Neulomisesta on tullut enemmän arjen luksusta, kuin velvollisuutta täyttää joutilaat hetket jollain hyödyllisellä. Neulominen rentouttaa ja rauhoittaa. Neuloessa voi olla omissa ajatuksissaan ja ottaa pienenkin hetken itselleen, mutta samalla voi tehdä muutakin. Vaikka katsoa telkkaria tai kuunnella luentoa tai podcastia.  Neulominen, niinkuin liikunta tai musiikki, on terapiaa kiireisille ja stressaantuneille, samoin kuin heille ja meille, joilla ei muuta olekaan kuin aikaa. Oma alitajunta tekee työtä rauhassa, ja joskus ongelmat ja hankalat asiat helpottavat neulomisen myötä. Aina voi kokea iloa saavutetusta tuloksesta ja oman käden jäljestä. Mieliala kohenee.

Neulominen on yksityistä tai yhteisöllistä – miten vain haluat. Se on oikeastaan aika mahtavaa. Voit olla neulojana juuri sellainen kuin haluat – neuloa omissa oloissasi, viettää aikaa ystävien ja läheisten kanssa, mennä mukaan toimintaan vaikka kerhoihin, tai olla aktiivinen netissä.

Kaiken lisäksi, opit aina uutta ja saat uusia vaikutteita. Neuloja ei koskaan tule täysin valmiiksi, aina voi parantaa ja kokeilla toisella tavalla. Kuinka monta tekniikkaa onkaan kantapään neulomiseen?

 

 

*) tai virkkaaminen, ompelu tai mikä tahansa käsityö.